Noten, zaden, peulvruchten, granen… De natuur biedt een heleboel alternatieven voor vlees. Kies jij er ook regelmatig voor om geen vlees te eten en te kiezen voor een plantaardige vleesvervanger? Er zijn volop mogelijkheden om eiwitten rechtstreeks uit planten te halen en tegelijkertijd heel lekker en gevarieerd vegetarisch te eten. Bekijk hieronder een aantal mogelijkheden.
Ferry Krop, Ekoplaza Maastricht
Seitan
Seitan komt van oorsprong uit Japan en wordt gemaakt van tarwegluten. Het is lekker hartig, heel veelzijdig en de structuur lijkt op die van vlees. Seitan wordt gemaakt door deeg van tarwemeel langdurig met water te spoelen en te kneden totdat een taaie massa overblijft die voor een groot deel uit gluten bestaat. Door de overgebleven glutenmassa in stukken te snijden en te koken in bouillon van water met shoyu, gember en zeewier ontstaat seitan. Seitan is lekker kruidig van smaak. Je kunt het bakken, frituren, grillen, opwarmen en dus gebruiken in heel veel gerechten zoals vegetarische goulash, hachee en saté.
Tofu / tahoe
Tofu, ook wel tahoe genoemd, is een kaasachtige vleesvervanger gemaakt van sojabonen. De smaak is neutraal, waardoor het in veel gerechten past en je het zelf lekker kunt marineren. Om tofu te maken worden sojabonen geweekt en fijngemalen tot puree. Deze puree wordt in ruim water gekookt en gefilterd. De sojamelk die zo ontstaat wordt gestremd, waardoor wei en tofu-eiwit ontstaan. Als laatste worden de eiwitten tot blokken geperst en het teveel aan vocht verwijderd.
Vaste tofu is stevig, waardoor je het in blokjes of plakjes kunt snijden. Je kunt het serveren in soep, bakken, grillen, koken, frituren of stoven. Zachte tofu is beter geschikt om door gerechten te mengen. Naast de naturel variant, kun je ook kiezen voor diverse smaakvariaties als rook- of basilicumtofu.
Tempeh
Tempeh of tempé is afkomstig uit Indonesië en is net als tofu een sojaproduct, met als verschil dat het gemaakt wordt van de hele sojaboon. Ook tempeh kun je als vleesvervanger in heel veel verschillende gerechten gebruiken.
Tempeh onstaat door aan gekookte en gepelde sojabonen een speciale schimmelstructuur toe te voegen. Deze schimmel zorgt ervoor dat de massa een soort koek wordt en geeft deze de specifieke smaak. Tempeh is iets zwaarder verteerbaar dan tofu.
Panir / paneer
Panir is de Vedische (Indiase) variant van tofu. Dit product is gemaakt van biologische melk. Panir smaakt heerlijk in salades (naturel) of in groentegerechten (gefrituurd/gebakken). Panir is de ultieme vleesvervanger en gemaakt naar Vedisch recept.
Merken?
Taifun
Taifun zijn vleesvervangers op basis van soja, 100% plantaardig, veganistisch/vegan, 100% gemaakt van biologische ingrediënten en sommige zelfs glutenvrij. Verkrijgbaar als burgers, worsten, broodbeleg of als blok.
Florentin
Florentin is een mediterraans en oosters georiënteerd merk met biologische spreads en snacks.
De Hobbit
De Hobbit: ‘Food for Veggienista’. Mooie vleesvervangers van een klein Belgisch bedrijfje met hun wortels in het macrobiotisme. Burgers, stukjes, plakken, gehakt, allemaal van biologische ingrediënten en sommige geschikt voor veganisten / vegans.
Wheaty
Wheatyproducten zijn pure veganistische / vegan vleesvervangers van wereldklasse. Gyros, döner, kebab, worsten, steaks, medaillons en meer.
Soto
Vegetarische handgemaakte specialiteiten. Soto richt zich op finger-food: mini-loempia’s, balletjes, minikroketjes. Vaak geheel plantaardig dus geschikt voor veganisten/vegans.