Natuurlijke zoetmiddelen

Natuurlijke zoetmiddelen

Snoepgoed zonder toegevoegde suiker is een belangrijk onderdeel van ons assortiment geworden. Dit is vooral te danken aan de publiciteit over de mogelijke invloed van suiker en geur-, kleur- en smaakstoffen op het gedrag van kinderen. Alternatief biologisch snoepgoed wordt meestal gezoet met graanstroop en er zijn geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd.

De natuurlijke zoetmiddelen zijn onder meer geschikt voor het zoeten van gebak, koekjes, pannenkoeken, (slag)room, toetjes, thee en koffie. Bij ons vind je de volgende natuurlijke zoetmiddelen:

Agavesiroop

Agavesiroop wordt gemaakt van een Mexicaanse plant. Het sap van de agave wordt ingedikt tot stroop. De stroop is rijk aan natuurlijke suikers (fructose) en mineralen. Fructose heeft een grote zoetkracht, zodat er minder nodig is voor bijvoorbeeld koekjes en snoepjes en het geeft een lekkere zoete smaak.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is afkomstig van een bepaalde esdoornsoort. Ahornsiroop is een zeer aromatisch zoetmiddel. Er zijn twee soorten ahornsiroop: de A-graad en de C-graad. Deze graad is een aanduiding voor het tapmoment. Het mineraalgehalte is bij beide hetzelfde, het verschil zit in de kleur en het aroma.

Dadelstroop

Dadelstroop bestaat uit geconcentreerde dadelsap zonder verdere toevoegingen.

Graanstropen

Graanstropen, zoals maismoutstroop, gerstemoutstroop, rijststroop en tarwestroop worden gemaakt door meel van de hele korrel op te lossen in water. Hieraan worden enzymen toegevoegd die het zetmeel afbreken tot suikers. Dit sap wordt gefilterd en ingedikt tot graanstroop.

Honing

Rijk aan suiker, natuurlijke aromastoffen, enzymen en stuifmeelkorrels. Daarnaast bevat honing een kleine hoeveelheid vitamines en mineralen. Biologische honing is van uitstekende kwaliteit. Deze honing is afkomstig van bijen die in de winter niet worden bijgevoed met suiker. De imker gebruikt geen schadelijke middelen bij ziekten van de bijen of ontsmetting van de bijenkorf. Je vindt bij ons een uitgebreid assortiment honing en bijenproducten.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker wordt verkregen uit de nectar van de kokosnootbloesem. Na verwarming transformeert het tot een suiker met een bijzonder rijke smaak. Het is heerlijk in de thee of koffie, op fruit, pannenkoeken, taarten, wafels etc.

Melasse

Melasse is een bijproduct van de fabricage van de ruwe rietsuiker. Door het hoge mineraalgehalte wordt het ook wel eens zoute stroop genoemd. Rietsuikerstroop heeft een lager mineraalgehalte en is daarom zoeter.

Oerzoet

Oerzoet is het gedroogde en vermalen sap uit de suikerrietstengel. Oerzoet bevat nog alle voedingsstoffen die in het suikerrietsap aanwezig waren. Oerzoet heeft een meer uitgesproken smaak dan ruwe rietsuiker.

Ruwe rietsuiker

Ruwe rietsuiker wordt gemaakt van suikerrietsap. Het sap wordt geperst en door middel van koken ingedampt.

Stevia

Stevia is een natuurlijk zoetmiddel (200-300x zoeter dan suiker) uit het blad van de subtropische plant Stevia rebaudiana dat in Zuid-Amerika en Japan gebruikt wordt. Stevia levert geen calorieën, heeft geen invloed op het bloedglucosegehalte en is niet schadelijk voor het gebit.

Erythritol

Erythritol is een natuurlijke zoetstof die van nature voorkomt in sommige paddenstoelen, vruchten en gefermenteerde voeding. Erythritol heeft dezelfde structuur als suiker en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet. Het is een goed alternatief voor diabetici.