Er is een duidelijk verschil tussen biologische en reguliere honing. Dit heeft onder meer te maken met de standplaats van de bijenkast en de manier waarop de honing wordt verwerkt. Kies je voor biologische honing, dan kies je voor een product dat beter is voor je gezondheid, je leefomgeving en niet te vergeten de bijen zelf.
Als je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, denk je wellicht aan honing als vervanger. Honing is op zich een natuurlijk product, maar je moet er wel mee oppassen. Niet-biologische honing is namelijk lang niet altijd zo natuurlijk, soms is er zelfs suikerwater aan toegevoegd. Daarnaast kan honing zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
De honingbij zuigt de nectar uit bloemen en vermengt het met z’n speeksel, zodat de suiker in de nectar verandert in glucose en fructose. Dit komt in hun ‘honingmaag’ terecht. De bij houdt een klein beetje honing bij zich, de rest spuit hij in de bijenkorf in de honingraten (gemaakt van bijenwas). In de fabriek worden de honingraten door een machine gehaald waardoor de waslaag van de cellen wordt weggeschaafd, zodat de honing overblijft. Dan wordt de honing gezeefd, om de restjes bijenwas eruit te halen. Daarna wordt de honing verwarmd, zodat die in potten kan worden gegoten. De imker doet dit proces op ambachtelijke wijze. De smaak en geur van de honing is verschillend, afhankelijk van de bloemen die de bijen bezoeken.
Biologische honing wordt tot maximaal 40 graden Celsius verwarmd, niet-biologische honing kan op hogere temperatuur verwarmd zijn. Bij deze hogere temperaturen kan de voedingswaarde verminderen.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. De bijen overwinteren natuurlijk, dus niet op water met geraffineerde suiker, maar op eigen honing. Doordat biologisch gehouden bijen niet zijn bijgevoed met suikerwater en de honing koud verwerkt wordt, is biologische honing veel uitgesprokener van smaak. Door de eisen aan de omgeving kunnen steeds minder biologische imkers hun werk doen. Daarom staat op onze planken alleen biologische honing uit het buitenland.
Onze biologische honing
Benieuwd naar welke biologische honing je bij ons kunt vinden?
Tip: scrubben met honing
Wil je een verantwoord scrubmiddel gebruiken? Dan volgt hier een leuke tip: honing en koffiedrab vermengen. Vervolgens heerlijk je lichaam scrubben. In gangbare scrubmiddelen zitten plasticdeeltjes en deze voeden de plasticsoep in de oceaan. Door honing en koffiedrab te gebruiken komen mens en natuur er beter uit.