Hieronder vind je welke soorten biologische honing je bij ons vindt. Wil je meer weten over de oorsprong, samenstelling en kracht van honing? Lees dan ook ons artikel “Alles over honing“.
Tijmhoning
Tijmhoning is bekend als middel tegen hoestbuien en keelpijn. Tijmhoning kan de spijsvertering stimuleren en kan een antiseptisch effect hebben op infecties van het maag-darmkanaal en de urinewegen. Bovendien zou het bij griepachtige infecties en bronchitisachtige verschijnselen kunnen helpen.
Lindehoning
Lindehoning wordt in het begin van de zomer door de bijen verzameld uit de bloesem van de lindebomen. De kleur van de honing is als goud en de honing heeft een zeer licht muntsmaak. Ook bij de lindehoning verloopt het kristallisatieproces langzaam.
Acaciahoning
Deze lichtgele, bijna doorzichtige honing is zacht en mild van smaak. Acaciahoning kristalliseert bijna niet; door het lage glucosegehalte blijft de honing vloeibaar.
Klaverhoning
Klaverhoning is afkomstig van de witte klaver. Door de snelle kristallisatie is de honing in de pot altijd wit van kleur. De smaak is karamelachtig zoet, een smaak die bijna iedereen bevalt. Klaverhoning wordt hierdoor ook wel ‘kindertjeshoning’ genoemd. Een voordeel van klaverhoning is dat deze – door de boterachtige vorm – niet zo snel van de boterham afloopt.
Bloemenhoning
Bloemenhoning heeft nooit exact dezelfde smaak en/of kleur, omdat ze van verschillende soorten bomen en bloemen afkomstig is. Dit heeft te maken met het jaargetijde waarin de bijen de honing winnen. Bloemenhoning is meestal neutraal van smaak en daardoor ideaal voor in de thee en yoghurt.
Manukahoning
Een honing met heel bijzondere eigenschappen is manukahoning, beter bekend als teatree-oliehoning.
Manukahoning is een monoflorale honing afkomstig van de Leptospermum scoparium, een struik of kleine boom die zowel in Nieuw-Zeeland als in zuidoost-Australië voorkomt. Manuka is de naam die in Nieuw-Zeeland wordt gebruikt, de naam ‘tea tree‘ is gebruikelijk in Australië en in mindere mate ook in Nieuw-Zeeland. Deze naam ontstond nadat kapitein Cook de bladeren gebruikte om een ’thee’-drankje mee te maken.
De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van deze bloemen verzamelen, heeft een unieke smaak en is veel donkerder en rijker dan klaverhoning. Het bijzondere aan manukahoning is echter de sterke antibacteriële en schimmeldodende werking.
De beste kwaliteit manukahoning met de meeste antibacteriële eigenschappen komt van bijenkorven die in het midden van ongerepte natuur worden geplaatst met een overvloed aan manukastruiken.